Bioplastic

Bioplastic

Onze bioplastic is een sterk en soepel materiaal dat gemaakt wordt op basis van maïszetmeel, een hernieuwbare grondstof die bovendien 100% composteerbaar is. Het is dus een duurzaam alternatief voor traditionele plastic.


Bioplastic in het algemeen

Over bioplastic bestaan heel wat misverstanden vandaar dat we deze term graag eerst even toelichten. Bioplastic is eigenlijk een algemene verzamelnaam. Het woord ‘bio’ in plastic kan enerzijds verwijzen naar de bio-oorsprong van het materiaal en anderzijds naar het biologisch afbreekbaar karakter van het materiaal. Beide aspecten staan echter los van elkaar.

Heeft het materiaal een bio-oorsprong dan spreken we van ‘biobased’ of ‘biogebaseerde’ materialen. Hiermee worden materialen bedoeld die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen zoals o.a. zetmeel, in ons geval afkomstig van maïs.

Spreken we over het biologisch karakter van het materiaal, dan wordt hiermee verwezen naar de eindfase (end-of-life) van het materiaal, dus naar zijn bio-afbreekbaarheid of composteerbaarheid.

Biogebaseerde plastics zijn dus niet noodzakelijk composteerbaar en omgekeerd zijn composteerbare plastics niet steeds biogebaseerd.


Certificering

Zoals hierboven vermeld, is onze bioplastic zowel biogebaseerd als composteerbaar, maar wat betekent composteerbaar? Om een verpakking composteerbaar te mogen noemen, moet deze voldoen aan de Europese norm voor composteerbare verpakkingen EN13432. Deze norm schrijft voor dat de verpakking binnen 12 weken voor minstens 90% afgebroken moet kunnen worden in een industriële composteerinstallatie. Verpakkingen die aan deze norm voldoen, krijgen bepaalde keurmerken toegewezen waarvan het OK Compost label en het kiemplantlogo de meest gangbare zijn.

Onze biodraagtassen en -verpakkingen, die uitvoerig getest zijn op hun composteerbaarheid door de keuringsinstantie TÜV Austria (voorheen Vinçotte), voldoen aan de norm en zijn gecertificeerd met het OK Compost label en kiemplantlogo.

Meer info over de certificering en de biolabels vindt u op de pagina “Certificaten”.


Waarom kiezen voor een verpakking of draagtas uit bioplastic?

  • Onze biodraagtassen en -verpakkingen worden gemaakt op basis van hernieuwbare grondstoffen en bieden dus een duurzaam alternatief voor de alsmaar schaarser wordende fossiele grondstoffen.
  • Onze biodraagtassen en -verpakkingen zijn 100% composteerbaar wat wil zeggen dat het materiaal in kwalitatieve compost kan worden omgezet.
  • Het productieproces is energiezuinig waardoor er minder CO2 vrijkomt. Een lagere CO2-uitstoot leidt tot minder broeikasgas, wat de opwarming van de aarde ten goede komt.


Welke producten kunnen uit bioplastic gemaakt worden?

Bioplastic kan gebruikt worden voor de productie van:


Goed om weten…

Onze biodraagtassen hebben een beperkte houdbaarheid. Wij raden daarom aan om ze niet langer dan 1 jaar op voorraad te houden. De snelheid waarmee het materiaal afbreekt, wordt in grote mate beïnvloed door de manier waarop de draagtassen gestockeerd worden. Onze biodraagtassen worden best op kamertemperatuur en met een gematigde luchtvochtigheid bewaard. Ook is het aanbevolen ze niet in direct zonlicht te plaatsen en de verpakkingsdozen zo lang mogelijk dicht te houden.


Heeft u nog vragen over onze bioplastic of wenst u een verpakking of draagtas te laten maken uit bioplastic? Laat het ons weten. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.


Voorbeelden van producten gemaakt uit bioplastic