Certificaten

Certificaten

Onze verpakkingen en draagtassen uit bioplastic worden gemaakt op basis van maïszetmeel, een hernieuwbare en 100% composteerbare grondstof. Om hun certificering te bekomen, werden ze uitvoerig getest door de keuringsinstantie TÜV Austria (voorheen Vinçotte). Onze biodraagtassen en -verpakkingen voldoen aan de Europese norm voor composteerbare verpakkingen EN13432 en mogen volgende keurmerken dragen:


OK Compost

Al onze biodraagtassen en -verpakkingen zijn gecertificeerd met het OK Compost label en beantwoorden daarmee aan de strenge vereisten van de Europese norm voor composteerbare verpakkingen EN13432. Draagtassen of verpakkingen voorzien van het OK Compost label composteren gegarandeerd binnen 12 weken in een industriële composteerinstallatie (bij temperaturen van 55°C tot 60°C). De keur geldt voor de volledige draagtas of verpakking dus ook voor de inkten en additieven.


OK Compost Home

Een deel van onze bioverpakkingen, vooral de dunnere folies zoals o.a. mailingfolie, dragen het OK Compost Home label. Deze producten composteren bij lagere en minder constante temperaturen, kenmerkend voor de composthoop in de tuin. Thuiscompostering is een moeilijker en trager proces. Producten voorzien van het OK Compost Home label mogen zowel thuis op de composthoop als in de bio-afvalbak gedeponeerd worden.


Kiemplant of Seedling

Sommige van onze biodraagtassen mogen eveneens het kiemplantlogo of Seedling label dragen. Dit keurmerk is – net zoals het OK Compost certificatieschema – gebaseerd op de Europese norm voor composteerbaarheid EN13432. Aangezien de basis van beide certificaten dezelfde is, bestaat er een grote overlapping tussen het kiemplant- en OK Compost logo. De merkherkenning is echter verschillend: Het kiemplantlogo geniet een grotere herkenning in Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, etc. terwijl het OK Compost label vaker voorkomt in België, Frankrijk en Italië. Door middel van dit bijkomend certificaat trachten we de herkenbaarheid van onze bioverpakkingen in Europa te vergroten.


Hoe kan u een gecertificeerde bioverpakking of biodraagtas herkennen?

U kan een gecertificeerd bioproduct herkennen aan het keurlabel dat erop gedrukt wordt. Op onze gecertificeerde biodraagtassen of -verpakkingen wordt minstens één van bovenstaande keurlabels gedrukt.

Let wel, de certificering geldt enkel indien de code van de licentiehouder van het certificaat bij het label vermeld wordt. Deze code waarborgt de echtheid van de composteerbaarheidsclaim en maakt het mogelijk het product te traceren en in geval van misbruik stappen te ondernemen. Voor OK Compost of OK Compost Home verpakkingen begint de code met een “S” gevolgd door 4 cijfers. Voor het kiemplantlogo is dit een P-nummer.

De S-code van ALPAGRO Packaging is S0074 voor het OK Compost of OK Compost Home label en 7P2006 voor het kiemplantlogo.


Welke testen worden gedaan om het OK Compost (Home) certificaat te kunnen bekomen?

Voor OK Compost en OK Compost Home worden dezelfde testen uitgevoerd, enkel de temperatuur en de periode van de testen verschillen. OK Compost verpakkingen breken af bij temperaturen van 55°C tot 60°C, wat enkel mogelijk is in een industriële composteerinstallatie. OK Compost Home verpakkingen breken af bij lagere en minder constante temperaturen zoals op een composthoop.

Om na te gaan of een verpakking aan de Europese norm voor composteerbare verpakkingen EN13432 voldoet, worden 4 testen uitgevoerd:

  • Biodegradatietest: De chemische afbraak van het polymeer.
  • Desintegratietest: Het fysisch uiteenvallen in zeer kleine fragmenten.
  • Ecotoxiciteitstest: Nagaan of het gecomposteerd product geen negatieve invloed uitoefent op planten.
  • Testen van het gehalte aan enkele zware metalen en fluor.


Wenst u meer te weten over de milieucertificatielabels die TÜV Austria uitgeeft? Surf dan zeker eens naar www.tuv-at.be.