Herbruikbare plastic draagtas minst schadelijk
2021-10-20 Milieu

Herbruikbare plastic draagtas minst schadelijk

Sinds enige tijd mogen plastic wegwerpzakjes niet meer gebruikt worden in supermarkten. Winkels schakelden daardoor massaal over op boodschappentassen in allerlei materiaalsoorten zoals papier, katoen, jute, ... Een verstandige keuze? Nee, zo blijkt uit onderzoek van Test Aankoop dat de milieu-impact van verschillende boodschappentassen analyseerde. Voor welke tas moet je dan wel kiezen? Het antwoord luidt: een herbruikbare plastic tas!

De herbruikbare plastic zak verovert de eerste plaats

Om de duurzaamheid van boodschappentassen te bepalen, analyseerde Test Aankoop de ecologische voetafdruk van 9 verschillende boodschappentassen die voor dagelijkse inkopen gebruikt worden. Het hele proces werd onderzocht: van het winnen van de grondstoffen over de bedrukking van de zak tot de uiteindelijke recyclage. Daarna werd berekend hoe vaak een zak gebruikt moet worden om de milieu-impact te neutraliseren. En wat blijkt? De herbruikbare LPDE-zak is de meest ecologische van alle winkeltassen. Één of twee keer winkelen, naargelang de zak uit gerecycleerd materiaal bestaat of niet, volstaat reeds om de ecologische impact te compenseren.

Ook zijn tegenhanger in herbruikbaar en composteerbaar plastic dient slechts twee keer gebruikt te worden en verovert hiermee de tweede plaats. Verderop in het rijtje staan de lichte polyesterzakjes (2 tot 3 keer te gebruiken), zakken in polypropyleen (3 tot 4 keer te gebruiken), papieren zakken (8 keer te gebruiken), jute zakken (36 tot 68 keer te gebruiken), katoenen zakken (104 keer te gebruiken), zakken in biokatoen (154 keer te gebruiken) en tot slot de trolley, die je maar liefst 709 keer dient te gebruiken om zijn milieu-impact goed te maken.

Hoe komt het dat plastic goed scoort?

Ondanks zijn slecht imago heeft plastic een aantal zeer nuttige en duurzame voordelen. In vergelijking met andere materialen wordt minder energie en grondstof gebruikt om dezelfde, stevige verpakking te verkrijgen. Daarnaast is plastic perfect recycleerbaar en kan het bovendien meerdere malen gerecycleerd worden, zonder in te boeten aan kwaliteit. Een plastic verpakking zorgt voor een langere houdbaarheid van voedingsmiddelen, is waterbestendig en bevordert de hygiëne van het product.

Het negatieve imago van plastic is dus zeker niet te wijten aan het materiaal zelf. De plastic soep, rondslingerend afval, zwerfvuil, microplastics,… kortom de end-of-life fase van plastic bedreigt onze ecosystemen. Een degelijke sortering en recyclage van plastic verpakkingen is de enige ecologisch verantwoorde optie.

België koploper op vlak van recyclage

België heeft de afgelopen jaren voluit ingezet op afvalpreventie en recyclage en mag zich op dat vlak met trots Europees koploper noemen. Dankzij een goed uitgebouwd systeem van selectieve PMD-inzameling en gesofisticeerde triage- en recyclingtechnieken, scoort plastic bij ons en onze buurlanden ook in de end-of-life fase erg hoog.

De plastic draagtas (en plastic verpakkingen in het algemeen), is dus buiten verwachting en ondanks de papierhype, ecologisch verantwoord en circulair.